گرمای کنونی اقیانوس اطلس طی ۲۹۰۰ سال گذشته بیسابقه بوده است
🔶️ دادههای مربوط به رسوبات دریا و دمای آب نشان میدهد که گرمای اخیر اقیانوس اطلس که عمدتا ناشی از تغییرات اقلیمی است، طی ۲۹۰۰ سال گذشته بیسابقه بوده.
در مطالعهی جدیدی که در مجلهی PNAS منتشر شد، برای ردیابی وضعیت اقیانوس اطلس از ترکیب هستههای رسوبی و یخ و نیز دادههای دماسنج استفاده شده است.
اقیانوس اطلس نوسان بالا و پایین معروفی در دمای سطحی گذرانده است که به آن نوسان چندده ساله اقیانوس اطلس (AMO) گفته میشود. ترسیم این نوسانات در دورهی صدساله، نشاندهندهی الگوی موجدار ثابتی است. این نوسانات در مرحلهی گرم خود، منجر به توفند (تندباد دریایی) شدید بیشتری میشوند و در مرحلهی سرد، برعکس هستند.
پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود دریافتند که آلودگی نوری میتواند گونهای از پشه را به نیش زدن ترغیب کند.
به نقل از ساینسدیلی، پژوهش جدیدی که در دانشگاه نوتردامUniversity of Notre Dame آمریکا انجام شده است، نشان میدهد که نور مصنوعی موجب میشود گونهای پشه که معمولا طی روز به نیش زدن تمایل دارد، هنگام شب هم به نیش زدن بپردازد.
افزایش گزیدگی توسط پشه آئدس ایجیپتیAedes aegyptiکه به پرواز کردن و نیش زدن هنگام روز تمایل دارد، نگرانیهایی را در مورد افزایش آلودگی نوری پدید میآورد که میتواند انتقال بیماریهایی مانند تب دنگی، تب زرد، چیکونگونیاchikungunya و زیکا را تحت تاثیر قرار دهد.
گیلس دوفیلدGiles Duffield استادیار بخش علوم زیستی دانشگاه نوتردام و از پژوهشگران این پروژه گفت: این موضوع، مشکل بزرگی است که نباید از آن غافل شد. آئدس ایجیپتی برخلاف گونههای دیگر که از جنگل میآیند تا از انسان و حیوان تغذیه کنند، همراه انسان تکامل مییابد و تمایل دارد تا از آن تغذیه کند. این پشه، در مجاورت خانهها زندگی و تولید مثل میکند، بنابراین احتمال قرار گرفتن آن در معرض آلودگی نوری زیاد است.
این بررسی نشان داد که نور مصنوعی، پشه آئدس ایجیپتی را به نیش زدن ترغیب میکند و شاید احتمال انتقال بیماری را افزایش دهد.
یافتههای این پژوهش، به متخصصان همهگیرشناسی کمک خواهد کرد تا خطر انتقال بیماری توسط این گونه از پشه را بهتر درک کنند.
دوفیلد افزودتاثیر این پژوهش میتواند بسیار زیاد باشد اما این موضوع تاکنون نادیده گرفته شده است. شاید این یافتهها به متخصصان حوزه همهگیرشناسی کمک کند که با در نظر گرفتن آلودگی نوری، به پیشبینی میزان ابتلا بپردازند.
این پژوهش در مجله American Journal of Tropical Medicine and Hygieneبه چاپ رسید.
شوری دگر ندارد بستان قلب شیدا
چون مرهمش عیان شد، هی می کند تمنا
بستان قلب ما نیز، بستان قلب شیداست
گاهی غزل سراید گاهی کند تقلا
گفتم به گلعذاران این درد هجر تا کی
تا کی فراق جانان دل را برد به صحرا
گفتم نگاه تلخت، آشوب دل به پا کرد
گفتا تحملم کن، من می روم به یغما
گفتم نگاه جانان، مست از نگاه تلخ است
گفتا نظر بپوشان، تا دل رود ثریا
گفتم فراق مجنون، دل را که زیر و رو کرد
آشوب ها به پا کرد در قلب و جان لیلا
گفتم که صبر تا کی، من طاقتم سر آمد
گفتا سخن، تمام است، جانت برم ز دنیا
گفتم که مهلتی ده، تا بار خود ببندم
گفتا سفر شروع شد، جان را برم ز "سینا"
🍁شاعر: #محمد_سینا_برنده